Foto: Skydive Voss / Morgan Mackey

Her er essensen av avisa Hordalands fortelling om hva som skjedde da Forsvaret la ned Bømoen leir, og det tidligere militære området ble solgt.

I 2008 ble det klart at Bømoen leir skulle legges ned. Ordfører Gunn Berit Lunde Aarvik håpet at Voss kommune kunne få området. Hans-Erik Ringkjøb mente at Voss kommune burde få Bømoen vederlagsfritt. Kommunen startet forhandlinger med Skifte Eiendom, hvis oppgave var å være en profesjonell aktør i eiendomsmarkedet og sikre profitt for staten.

I juni 2012 mottok Voss kommune tilbud om å kjøpe Bømoen for 54 millioner kroner. Formannskapet vedtok å ikke kjøpe Bømoen, men lovet å bevare området som friluftsområde.

Til slutt endte Bømoen AS, bestående av Jordalen Invest og Spilde Entreprenør, opp med å kjøpe leiren for 41 millioner kroner. De nye eierne har siden investert i området, og arbeidet med områdereguleringsplanen nærmer seg nå en avgjørelse.

Flystripen var et sentralt stridstema. Kommunen prøvde å få kontroll over flystripen, men møtte motstand fra Bømoen AS og fra Forsvarsdepartementet som mente området måtte selges under ett av økonomiske hensyn. Til slutt ble kjøpet av Bømoen godkjent uten konsesjonsvilkår.

Arnfinn Gjerdåker, tidligere SV-politiker, mener at beslutningen om ikke å kjøpe Bømoen var den største tabben han har vært med på i politikken. Han trekker parallellen til dagens reguleringsplan for Bømoen som skal vedtas av de folkevalgte de kommende to ukene. Gjerdåker mener kommunen nå må bruke reguleringsmakten sin til å sikre at Bømoen blir brukt til beste for innbyggerne. Han foreslår at kommunen må stramme musklene og sørge for at bygdas behov går foran eiernes ønsker.

– Det er no det gjeld å retta opp att feilen, sier Gjerdåker.

Voss kommune opplevde økonomiske utfordringer i 2012, og dette gjorde det vanskelig å forsvare et kjøp av Bømoen samtidig som de måtte legge ned skoler. Gjerdåker mener likevel at avslaget om kjøp var forhastet og kortsiktig.

– At ikke Voss kommune gjorde mer for å overta Bømoen, mener jeg er en stor skam, sier Svein Erik Burud fra Høyre. Han var politikeren som presenterte et forslag om at Voss kommune skulle kjøpe Bømoen da slaget skulle avgjøres høsten 2012.

Burud, med bakgrunn fra Forsvaret, så et inntektspotensial i å eie Bømoen, ikke bare utgifter. Han mente Voss hadde gode forhandlingskort for å få senket prisen eller få området gratis. Dette blir tilbakevist av daværende ordfører Hans-Erik Ringkjøb.

Ringkjøb understreker at Stortinget hadde bestemt at forsvarseiendommer skulle selges til takst og markedspris, noe som låste situasjonen for Voss kommune. Ønsket om at Voss kommune skulle overta, var langt fra bare Buruds, men Stortingets vedtak gjorde dette umulig. Burud mener kommunen burde ha gått i dialog med Forsvarsdepartementet for å forhandle frem bedre vilkår. Med store områder allerede båndlagt av Forsvaret på Voss, kunne kommunen hatt et sterkere utgangspunkt.

Torbjørg Austrud, nåværende konstituert rådmann, mener at kommunen tok riktig beslutning. Hun peker på at retningslinjene for avhending var klare og at det ikke var rom for forhandlinger om prisen.

Kilde: Krigen om Bømoen. Den mest kontroversielle hendinga i den moderne historia til Voss herad. Slik skjedde det.